Interview met Jacco van den Munckhof

Jacco van den Munckhof heeft van 5 april tot en met 15 juni stage gelopen bij B & B Nagel.

Dit was zijn eindstage voor zijn opleiding Green engineering, biobased technieken, vakexpert teelt- en groene technologie op de Helicon in Boxtel.  Hij heeft deze stage met succes afgerond op 11 juni jl.

We hebben hem een aantal vragen gesteld over zijn stageperiode bij B & B Nagel.

Jacco, hoe kijk je terug op je stageperiode bij B & B Nagel?
Tijdens mijn stage heb ik de mogelijkheid gekregen om het hele proces van het kweken van de blauwe bes te zien. Ook heb ik een aantal dagen mee mogen kijken op het kantoor zodat ik een totaal beeld heb gekregen wat er allemaal gaande is op de kwekerij. Ik heb tijdens mijn stageperiode ruim de tijd gekregen om mijn eindopdracht uit te voeren en als ik vragen had, kon ik altijd overleggen met Ben of Bernie. Ik vond het fijn dat ze zo open zijn en dat ik al deze mogelijkheden heb gekregen, dit was erg leerzaam.

De onderlinge werksfeer was erg prettig. Ik ben elke dag graag naar mijn stage gegaan en zou deze stageplek zeker aanraden voor andere studenten!

Als we even terug gaan naar het begin, hoe is je keuze ontstaan om bij B & B Nagel stage te komen lopen?
Ik was op zoek naar een stage die aansloot bij mijn opleiding Green Engineering. Vanuit school was de eis dat het een teelt-stage moest zijn, waarbij je je gaat verdiepen in het optimaliseren van de teelt bij een bedrijf.

Mijn studiegenoot Ralf Vonken heeft vorig jaar stage gelopen bij B & B Nagel en gaf mij dit als tip.
Als bijbaan werk ik al zo’n 7 jaar bij Veens blauwe bessen in Helenaveen en ik was meteen geïnteresseerd omdat ik meer wilde leren over het proces van de kweek van de blauwe bessen plant.

Waarop is je keuze gevallen voor je eindopdracht? 
Voor mijn opdracht heb ik gekeken naar de mogelijkheden voor een innovatie van het stekbed.
Hierbij heb ik gekeken naar de grootte, opbrengst en de wettelijke normen waaraan het stekbed moet doen. Ik heb de mogelijkheden voor een nieuw afwateringsysteem uitgewerkt en dit heb ik ondersteund met tekeningen en een saldoberekening.  Deze eindopdracht heb ik afgelopen maandag bij mijn eindbeoordeling gepresenteerd.

 Hoe ging je eindbeoordeling?
Vooraf was ik zenuwachtig omdat ik niet precies wist wat de docenten zouden gaan vragen, maar had ook het gevoel dat ik binnen het bedrijf alles had gezien de afgelopen maanden en hier veel over kon vertellen.
De beoordeling duurde in totaal 3 uur. We zijn gestart met een rondleiding over de kwekerij en tijdens deze rondleiding heb ik het proces van het kweken van de blauwe bessenplant toegelicht.
Na de rondleiding heb ik  mijn eindopdracht gepresenteerd. De docenten zijn vervolgens samen in gesprek gegaan en toen we weer aan tafel zaten, kreeg ik een hand en feliciteerde ze mij met het behalen van mijn studie, mijn opdracht had ik afgerond met een ‘Goed’!

Wij willen Jacco bedanken voor zijn inzet de afgelopen maanden! Hij heeft met veel inzet meegewerkt op de kwekerij en alle voorkomende werkzaamheden mee opgepakt. Daarnaast heeft hij ons nieuwe inzichten gegeven voor de optimalisatie van het stekbed.

Als laatste willen we hem ook bedanken voor de blauwe bessen vlaai waarop hij trakteerde nadat hij geslaagd was, deze viel bij alle collega’s goed in de smaak!

Jacco, bedankt en heel veel succes in de toekomst!